Hovpleie

Ingen hov – ingen hest sier et gammelt ordspråk.

For å kunne pleie hestens høver korrekt er det viktig at vi forstår litt om hovens anatomi og funksjon. Hovpleie er en viktig del av det daglige hestestellet.

Gjennom flere millioner av år har hesten utviklet seg fra å være et flertået dyr, som gikk på hele foten til kun å gå på den midterste tåen. Skal vi sammenligne med mennesker, tilsvarer hoven neglen på langfingeren vår. 

Inne i hoven og opp over benet har vi en rekke forskjellige knokler. Blant annet hovbenet, som ligger helt ytterst i tåen. Det er disse knoklene som senene i benet er festet til og som gjør det mulig for hesten å bevege seg.

Selve hoven er oppbygget av en hovkapsel, som dekker tåens lærhud og knokler. Hornet i hoven er laget av det samme som våre fingernegler og hår – Keratin.

Som på våre negler inneholder ikke selve hoven noen nerver, og der derfor helt ufølsom. Lærhuden som legger under derimot er følsom overfor påvirkninger som f.eks. trykk. Det ytterste lag med horn består av hornrør, som kommer fra vekstområdet i kronranden.

Hoven er oppbygget i flere lag og under det ytterste laget med hornrør finner vi en rekke lameller – hornbladslamellene. Disse lameller danner sammen med lærhudsbladene en forbindelse med den ytterste del av lærhuden, som ligger rundt hovbeinet. Hornbladslamellene og lærhudsbladene flettes lagvis sammen – nesten som når du stokker et dekk med kort.

Tykkelsen på hovkapslen er veldig forskjellig fra hest til hest. En normal sunn hov vokser i gjennomsnitt 8mm i måneden. Dog er det veldig forskjellig i forhold til årstiden, hvor mye hoven vokser. Om sommeren vokser hoven mest og om vinteren minst. Hoven voksen fra kronranden og ned og det tar ca. et år for hornet å nå ned til hornranden i tåen og ½ år i drakten.

Øverst på hoven rett under kronranden er der en kant på 10-15mm- som ser annerledes ut enn resten av hoven. Denne kanten heter glasurlaget og har en veldig viktig funksjon – nemlig å gi hoven fuktighet. Det er viktig at man ikke fjerner eller plukker på dette laget – heller ikke selv om det flasser, da man da vil ødelegge hovens naturlige evne til å fukte hornet.

hov side tekst
Her ser du hoven tegnet fra siden

Når vi løfter opp beinet på hesten og ser på undersiden av hoven, ser vi sålen og strålen. Hvis hesten har sko på ser vi også skoen og sømmene, disse sjekker vi daglig for skader og om de er løse. Hovens underside kalles hornsålen. Tykkelsen på sålen er mellom 8-12mm tykk. Det variere fra hest til hest og er også raseavhengig hvor tykk sålen er. De mest edle raser som f.eks. fullblods har ofte veldig tynne såler, hvor de tyngre raser har en tykkere såle.

Bakerst i sålen finner vi strålen. Strålen fungerer som hovens støtdemper og har en av hovens viktigste funksjoner, i det den utvider hoven når hesten legger vekt på beinet. Dette kalles spillet i hoven og er med til å fordele de belastninger der oppstår når hesten beveger seg, samt bidra til god blodsirkulasjonen i hoven og i hele beinet. Det er derfor viktig å holde strålen frisk, myk, smidig og helst så stor som mulig, for å sikre en normal funksjon i hoven.

Neste gang smeden beskjærer høvene til hesten din, kan du få han til å vise deg de forskjellige lagene i hoven – hovkapsel, hvit linje og lameller.
Her har jeg tegnet hoven sett fra undersiden

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *