Trim med saks

 

Dette er vel en av de erfaringer de fleste av oss har gjort på egen hånd og funnet ut av hvordan man IKKE skal gjøre. Jeg tror at de fleste hester/ponnier på et tidspunkt har hatt bollesveis eller veldig kort man/hale. Trøsten er – det vokser ut igjen 🙂 Artikkelen trim med saks tar føre seg følgende:

Klippe man

Der er litt forskjellige meninger om hva som er passe lengde på manen. Dressurrytteren liker som regel å ha en litt lenger man enn sprangrytteren, men det varierer og er veldig smak og behag. Selv liker jeg å ha manen litt mer enn en håndsbredde.

Har du en hest med veldig tjukk man, kan det være en fordel å nappe/tynne manen innen du klipper. Dette gjøres ved å dele opp manen og holde tak i enkelte av de lengste manhår, tupér resten av hårtotten og dra ut de lengste hårene.
Ikke alle hester liker dette, så start forsiktig med noen få hår. Grei ut og gjentak, til manen har ønsket tykkelse. Jeg bruker en liten stålkam og en vanlig manbørste når jeg napper man. Napping av man gjøres best når hesten er varm og porene i huden er åpne, da slipper hårene lettere.

Klippe manen.

Jeg tror de fleste av oss mere enn en gang har tenkt «Ooooi!» Når man har holdt på med saksen. Mitt beste tips er å hellere å starte litt forsiktig og hellere ta litt og litt, enn å risikere at manen plutselig har blitt for kort. Jeg bruker en god skarp saks og en vanlig manbørste når jeg klipper. Klipp alltid oppover i en 45 grader vinkel, for å unngå hakker og for en mer naturlig look. Jeg klipper litt, børster, klipper og børster, for best resultat.

Klippe halen

Her er der igjen litt delte meninger om lengde og om halen skal klippes i toppen. Jeg synes at en lang hale er utrolig fin, men det er viktig den ikke blir så lang at hesten kan tråkke på den, om hesten skulle rygge ukontrollert og senker bakparten.

Et gammelt huskeråd er å legge en arm inn under halen midt på rumpen og så klippe hvor halen når til midt på pipen på hesten. Jeg synes personlig at dette er et klipp som passer best for spranghesten. Dressurhesten vil vi gjerne ha litt lengre hale på og lar da halen gå helt ned til koden. Om hesten har veldig tynn hale kan det være en fordel å la den være litt kort, da den da vil synes tjukkere.

Selv klipper jeg toppen av halen på sidene. Zorba hadde veldig fin hale når jeg kjøpte henne, men klarte å gnubbe det øverste av halen, så den lignet mer på en dokost! Da måtte jeg i gang med saksen og siden har hun hatt klippt hale. Mange dressurryttere mener og at en klipt hale fremhever hestens bakpart og får rumpen til å se større og finere ut. Så lenge at halen er fin i toppen, syns jeg ikke at det er nødvendig å klippe den.

Når man klipper sidene av halen er det vigtig å ikke kommer for langt inn mot midten. Jeg klipper cirka de øverste 15cm. og jeg bruker altid saks. Noen bruker maskin, men jeg synes det er så fryktelig fort å komme til å klippe for mye.

Jo lengere man klipper ned langs med sidene av halen, jo tynnere vil halen bli. Derfor bør man være litt forsiktig når man starter å klippe. Vær nøye med at hesten står rett og ikke hviler på et bakbein – da kan klippen bli fryktelig skjev.

Klipp av hovskjegg

Hovskjegg er fra naturens side med til å beskytte det utsatte området i kodeleddet. Dog kan den økte pelsmengde også gi grobunn for en del hudproblemer som for eksempel mugg og betennelse i huden – også kalt dermatofilose.

Den tette pelsen kan gjøre at huden ikke får nok luft, er konstant fuktig og at skitt og møkk er vanskelig å fjerne. Dette gir ideelle forhold for hudproblemer.

Om man har en av de litt tyngre rasene med mye hovskjegg, krever dette ofte utrolig stor innsats å vedlikeholde og «sykdomsfritt». Derfor velger også mange å klippe bort hovskjegget på denne typer hester.

På de litt spinklere rasene, med mindre hårvekst, er det ofte et spørsmål om hva man synes er penest. Jeg liker best en jevnt klipt kode, som etter min mening gir et mer velstelt look.

Når jeg klipper koden, bruker jeg både en vanlig saks og en effilering – eller tynnesaks. Dette er for å få minst mulig hakker. Jeg klipper først det meste av pelsen av med den vanlige saks – her er det viktig å ikke klippe helt huden, da det da vil bli hakkete og lite pent. Når jeg har fått ønsket lengde, retter jeg til med effileringssaksen for å minske hakker og ujevnheter.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *