Vask av hest

Stevnesesongen 2020 er endelig i gang.

Når du skal på stevne eller show med hesten kan det være lurt å finne frem vaskebøtte og såpe, for å få den helt perfekte finishen. Artikkelen vask av hest tar føre seg forskjellige elementer for et godt resultat. 

dressur

Innen du begynner må du finne frem følgende.

Svamper og/eller kluter – Jeg liker å bruke en stor svamp til kroppen og en klut til ansikt og rumpe. Jeg pleier å klippe gamle håndklær opp i mindre stykker og bruke de til forskjellige ting i stallen.

Skrubbehandske – En god gummignubber eller handske kan være god om hesten er skikkelig møkkete og trenger en grundig vask. I tillegg er det deilig for hesten med en liten massasje.

Såpe – Til hverdag bruker jeg sjeldent såpe når jeg spyler over hesten. Men når jeg skal gjøre klar for stevne bruker jeg alltid en god såpe. Man får masse forskjellige sjampoer, men min favoritt er Orvus sin såpe.

Bøtte – For å bruke minst mulig såpe blander jeg som regel opp såpen i en bøtte med lunkent vann. Er hesten veldig skitten noen steder bruker jeg konsentrert sjampo rett i pelsen. Ofte kan fx. halen trenge litt ekstra sjampo.

Svetteskrape – Når man er ferdig med å vaske bør man dra av overskytende vann for å forkorte tørketiden.

vask av hest
På vinterstid er det også viktig å ha funnet frem gode varme tørkedekken, så hesten ikke kommer til å fryse.

– «For å bruke minst mulig såpe blander jeg som regel opp såpen i en bøtte med lunkent vann.» –

Så begynner vi…

Har du ikke vaskespilt på stallen, kan du evt. Stå ute om det ikke er for kaldt.

Det viktigste er at hesten kan stå på et trygt underlag som både tåler store mengder van og som ikke blir glatt når det blir vått.

Du må også kunne binde hesten på en forsvarlig måte – eller få noen andre til å holde den. Det å stå med bøtte, vannslange i en ene hånden og en utålmodig hest i den andre, kan bli skikkelig katastrofe.

Mange spyler ofte hesten sin i kaldt vann, spesielt etter trening.

Jeg vil dog til enhver tid mene at det er best og mest behagelig for hesten å bruke lunkent vann. Ved bruk av kaldt vann vil hesten ofte stå og spenne seg i muskulaturen.

Ved overdreven bruk av kaldt vann over lend og kryss kan man få krysslammelse lignende smerter.

Varmt vann fjerner dessuten bedre skitt og møkk – du vasker jo heller ikke opp i kaldt vann 😊

– «Varmt vann fjerner dessuten bedre skitt og møkk – du vasker jo heller ikke opp i kaldt vann» –

bøtte

 

 

Plask plask plask…

Finn passe temperatur på vannet innen du begynner å spyle hesten – er det behagelig lunket for deg er det høyst sannsynlig også det for hesten.

Jeg starter på den ene siden av hesten og jobber meg opp over fra frembenet, skulder/bringe, hals, man og så bakover hen over ryggen mot rumpen, halen og ben. Skulle hesten bli utrygg eller redd for vannet, er det mye tryggere og starte fremme end bak!

spyle

» – er det behagelig lunket for deg er det høyst sannsynlig også det for hesten. – «

Når hele hestene er våt begynner du å vaske med såpevannet. Det som også er lurt med å bruke såpevann istedenfor ren sjampo, er at du ikke risikerer at hesten har tørket innen du påfører såpen. Jeg har gjerne svampen med såpevann i den ene handa og massasjebørsten i den andre, så jeg får gnubbet såpen skikkelig inn i pelsen.

Når du vasker panneluggen og manen er det viktig at du ikke får såpe i øyne – eller ører på hesten.

Jeg bruker som regel selv ikke sjampo i ansikt og lugg på hesten, da det ofte kan være vanskelig å få såpen skyllet skikkelig ut. Derfor bruker jeg bare en fuktig klut eller svamp til dette.

ansiktsvask
Husk å vær nøye med å vaske der hvor hodelaget og grimen ligger. Inntørket svette og møkk kan gi gnagsår.

– «Til hvite sokker pleier jeg å bruke spesial shampoo.»-

Når du vasker halen, bør du ha børstet den på forhånd, så den er fri for floker. Store floker er endda vanskeligere å få ut når halen er våt. Start oppe fra og jobb deg nedover. I halen synes jeg ofte at det kan være greit med litt ekstra sjampo. Bruk en egen svamp eller klut når du vasker hesten i rumpen og på undersiden av halen, for å unngå at bakterier sprer seg til fx. hestens øyne!

Til slutt vasker jeg beina. Om hesten har hvite sokker, kan det være nødvendig å påføre konsentrert sjampo direkte på huden. Til hvite sokker pleier jeg å bruke spesialsjampo til hvite hester for å få det beste resultatet.

produkter
Man får kjøpt masse forskjellige typer sjampo til hvit hest

Spyl, spyl og spyl litt mer…

Når hesten er skrubbet godt spyler du hele hesten grundig med lunkent vann. Vær nøye med at der ikke er såpe igjen i pelsen, da dette kan uttørke huden og hesten kan begynne å klø i pelsen. Jeg pleier gjerne å spyle til jeg synes det er greit – og så spyler jeg litt til bare for å være helt sikker 😊

Overskytende vann skrapes av med en svetteskrape og du om det trengs legger du tørkedekken på hesten. Det kan være veldig lurt å leie hesten inntil den er noenlunde tørr, da hester liker å rulle seg når de er våte – da slipper du å gjøre jobben på nytt.

svetteskrape
Jeg liker best denne typen svetteskrape. Den taggede siden kan også brukes til å fjerne vinterpels med.

– «Jeg pleier gjerne å spyle til jeg synes det er greit – og så spyler jeg litt til bare for å være helt sikker – «

ferdig
Ferdig vasket og klar for å tørke i sola.

Ta gjerne en titt på artikkelen Hovpleie – for tips og råd ved stell av hov.

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *